Ingredienser
- 1 laks (frisk eller frossen)
- 2 kaffir limeblade (hele)
- 1 lille japansk aubergine (skåret i tern med skindet på)
- 1 grøn peberfrugt (skåret i tern)
- 1 kop cherrytomater (eller 2 medium tomater skåret i både)
- 1 dåse ananas (i bidder – hæld væden fra eller brug halvanden kop frisk ananas skåret i tern)
- ½ kop frisk basilikum
- Skaldyr efter eget ønske
Forslag til skaldyr til denne ret
- 6-8 store kammuslinger
- 8-10 medium til store rejser
- Blåmuslinger eller hjertemuslinger efter egen smag
- Tilføj eventuelt også hvid fisk til retten, hvis det ønskes
Til karrysovsen
- 1 dåse kokosmælk af god kvalitet
- 1 teske tamarind pasta (kan erstattes med juicen af ¾ lime)
- 1 skalotteløg
- 3-4 hvidløgsfed
- 1 stykke frisk ingefær på størrelsen med en tommelfinger (skåret i tynde skiver)
- To spiseskeer frossen tilberedt citrongræs (eller en stilk frisk citrongræs)
- 1-2 grønne chilier (f.eks. jalapeno)
- ½ spiseske bukkehornsfrø
- 1 teske kanel
- ½ teske gurkemeje
- 2 teskeer kværnet kommen
- 1 teske kværnet koriander
- 1 spiseske brun sukker
- 2 spiseskeer soyasovs
- 3 spiseskeer fiskesovs
Fremgangsmåde
- Lav karrysovsen ved at putte alle ingredienser til sovsen i en blender eller foodprocessor. Blend indtil du får en velduftende grøn karrysovs.
- Hæld sovsen i en wok eller en dyb stegepande og tilføj de to kaffir limeblade. Tænd for komfuret på medium til høj varme og rør regelmæssigti sovsen, indtil den begynder at boble.
- Tilføj alle grøntsagerne på nær basilikummen og rør godt. Justervarmen til medium til lav, så retten forbliver under kogepunktet, men stadigsimrer. Lad retten simre i 5 til 7 minutter eller indtil auberginen er blevetblød. Omrør regelmæssigt.
- Mens grøntsagerne simrer, rens og skær da laksen i mindre dele.Forbered også skaldyrerene. Er der tale om rejser, pil da rejerne; er der taleom muslinger, så forbered dem ved at skrubbe dem osv., så de er klar til atblive tilføjet til retten.
- Tilføj laksen til sovsen og rør grundigt, så det hele bliverblandet godt sammen.
- Tilføj nu resten af skaldyrene til sovsen sammen med annanasen,mens du rører forsigtigt i sovsen.
- Læg låg på panden eller wokken og lad nu retten simre indtil de tilføjede skaldyr er færdigtilberedt. Det vil tage omkring to minutter eller indtil rejerne har fået sin karakteristiske lyserøde farve og muslingerne er åbnet. Er der nogle af muslingerne, der ikke åbner, husk da at sortere dem fra retten, inden den serveres.
- Lav en smagstest. Mangler der smag, tilføj da hellere fiskesovs end salt. Tilføj 1-3 spiseskeer fiskesovs mere afhængigt af din smag. Skulle du komme til at tilføje for meget, så retten bliver for saltet, tilføj da en smule lime- eller citronjuice. Du kan også tilføje mere sukker eller chili efter dine præferencer, hvis du ønsker retten sødere eller stærkere.
- Server retten drysset med den friske basilikum og sammen med rigeligt jasmin ris. Retten gør sig godt både til hverdag og til mere festlige begivenheder med sin delikate smag af skaldyr.